187 Acil
Öneri & Talep
Ödeme Kanalları
Dünya doğalgaz tüketimi hızla artış göstermekte olup, doğalgaz tüketiminin dünya enerji kaynakları tüketimi içerisindeki payı da yükselmektedir. 2020 yılına kadar doğalgaz tüketiminin 167 trilyon kübik feet`e (tcf), (1 kübik feet = 28,32cm3 1m3=35,3 kübik feet), (4,72 trilyon m3), ulaşması beklenmektedir. 1980 yılında 53 tcf, 1990 yılında 73 tcf olan tüketim, 2000 yılı itibarıyla 85 tcf (2,4 trilyon m3), seviyesine yükselmiştir.

Doğalgaz elektrik üretiminde giderek artan oranda kullanılmaktadır. 2020 yılına kadar, elektrik enerjisi üretimi için kullanılan doğalgaz miktarının toplam doğalgaz tüketiminin %33`üne ulaşması beklenilmektedir. Doğalgaz, santrallerde ekonomik olarak türbinlerin etkinliğini sağlamasının yanı sıra çevre etkileri nedeniyle de tercih edilmektedir. Doğalgaz yakıldığında, kömür ve petrole göre daha az sülfür dioksit, karbon dioksit ve atık açığa çıkmaktadır.

Gelişmiş ülkelerde doğalgaz yıllık tüketim artışının diğer yakıtlara göre yüksek olduğu görülmektedir. 2020 yılına kadar yıllık artışın %2,1 oranında olması beklenmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde de benzeri gelişim izlenmektedir. 1997 yılı itibarıyla gelişmekte olan ülkelerde doğalgaz tüketiminin toplam enerji kullanımındaki payı dünya ortalaması olan %22 oranının altında %14 oranında bulunmaktadır. Ancak önümüzdeki dönemde bu ülkelerdeki yıllık gaz tüketiminin %5,6 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Bu ülkelerde doğalgaz enerji üretiminin yanı sıra ısıtma ve endüstri yakıtı olarak kullanılmaktadır.

Dünya doğalgaz rezervleri son yirmi yılda %100 oranında artış göstermiştir. 2000 yılı sonu itibarıyla dünya doğalgaz rezervlerinin 5.304 tcf (150,2 trilyon m3), olduğu tahmin edilmektedir. Son yirmi yılda rezerv artışları Eski Sovyet Cumhuriyetlerinde, Ortadoğu, Güney ve Orta Amerika ile Asya Pasifik bölgelerindeki ülkelerde görülmüştür. En önemli artışlar 33 tcf ile Afrika kıtasında Cezayir ve Mısır`da ve 4 tcf ile Asya Pasifik bölgesinde görülmüştür.

Dünyada doğalgaz kaynaklarının bölgesel dağılımına bakıldığında rezervlerin petrole göre daha geniş bir alanda dağıldığı görülmektedir. Ortadoğu Bölgesi petrol rezervlerinin %65`ine sahip olduğu halde doğalgaz rezervlerinin %35`üne sahip bulunmaktadır. Sınırlı petrol rezervlerine sahip bazı bölgeler doğalgaz kaynaklarının daha büyük bir kısmına sahiptirler. Bölgeler itibarıyla Rezerv/Üretim Oranına ilişkin bilgiler ise aşağıda yer almaktadır. Söz konusu oran rezervlerin kullanım süresini göstermektedir.

  • Ortadoğu 100 yıldan fazla
  • Afrika 86 yıl
  • Eski Sovyet Cumhuriyetleri 80 yıl
  • Güney ve Orta Amerika 72 yıl
  • Kuzey Amerika 10 yıl
  • Avrupa 18 yıl
TOP